úterý 8. prosince 2015

Vyprávění: Přípravy k poslední večeři



Možná, že předchozích článků si milý a shovívavý čtenář udělal obraz, jak píší a smýšlejí o Ježíšově příběhu katoličtí a evangeličtí učitelé. Myslím, že jeho velký příběh z jejich děl by mohl být nyní přerušen mým skromným vyprávěním o přípravách k poslední večeři, než se vrátím k dílům uznávaných christologů. Je třeba si pustit vlastní fantazii na procházku a být součástí té slavnosti, kterou vzpomínáme pří eucharistii. 

Teprve začalo pomalu svítat

Ještě se obloha neozdobila ranními rozbřesky a Ježíš si zavolal Petra a Jana. Chtěl jim sdělit, co mají k velikonoční večeři v Jeruzalémě pořídit a připravit. Ještě včera se ho učedníci ptali, kde chce s nimi jíst velikonočního beránka, ale nedostali odpověď, až nyní. 
"Vystupte na horu Sion. Tam najdete muže se džbánem, toho přeci znáte. Vždyť loni o velikonočních svátcích byl v Bethanii hostitelem. Jděte za ním do domu a řekněte mu:
"Mistr ti vzkazuje: můj čas se blíží. Chci u tebe slavit velikonoční svátky."  A on jim ukáže večeřadlo, které je už připravené. Ať připraví všechno, co je třeba."

Oba pak vystupovali roklí, která se nacházela jižně od chrámu. Když potom vystoupili na horu Sin, našli tam toho muže na volném prostranství, poblíž starého domu, který byl obklopený dvory.Šli za ním až domu a sdělili mu, co mu vzkázal jejich prostřednictvím Ježíš. 

Když je muž uviděl, zaradoval se a ještě více, když mu sdělili, proč za ním přišli. Hned jim sdělil, že už byla večeře u něho objednána (zřejmě Nikodémem), ale netušil pro koho. "Mám radost,", řekl, "že Ježíš chce u něho slavit večeři."

Kdo byl ten muž?

Jmenoval se Heli a byl švagrem Zachariáše z Hebronu. Byl to ten, před kterým v jeho domě předpověděl loni Ježíš smrt Jana Křtitele. Každoročně chodil na slavnost se svými služebníky a najímal si večeřadlo. Připravoval hostinu těm, kteří neměli svého hospodáře. Tentokrát, pro tyto velikonoční svátky, najal světnici ve staré veliké budově, která patřila Nikodémovi a Josefovi z Arimatie. Dům stál na jižním svahu sionské hory, nedaleko Davidova hradu, na rozlehlém dvoře, který byl obehnán tlustými zdmi mezi stinnými stromořadími. Před branou stálo několik stinných stromořadí.V jednom z těch domů slavila jeho matka Marie s jinými ženami. Po ukřižování se s nimi také zde zdržovala. 

Velká budova s večeřadlem se nalézala uprostřed dvora vzdau. V tom domě cvičívali Davidovai vojáci se zbraněmi a před zbudování chrámu zde byla načas ukryta archa úmluvy. Měla ale ještě jiné pamětihodnosti: Šalamoun měl tento dům v úctě a byl jediný, který při babylonském útoku nebyl rozbořen.

Žádné komentáře:

Okomentovat